diumenge, 16 de novembre del 2008

Conferència: Bitàcola de Mestra Tic


Els blocs a l'Escola, és el títol de la conferència que va tenir lloc el passat dimecres 12 de Novembre a l'auditori de la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport blanquerna de la Universitat Ramon Llull, a càrrec de la mestra Anna Pérez, creadora del bloc de BitàcoladeMestraTic.

Com a introducció, Anna Pérez ens va explicar l'evolució d'Internet. Els orígens d'aquest procés es situen al 1996 on s'utilitzava la web 1.0 (webs com a intercanvi d'informació reduïda a poques persones) i el 2006 aquesta web, gràcies a la millora de les eines, va evolucionar a la web 2.0 (webs on qui crea contingut és qualsevol persona).

A continuació, ens va parlar dels blogs. Ens va explicar que aquests, ens permeten la reflexió, tenir una llista d'enllaços, crear categories (tenir un ordre temporal), el llenguatge escrit i oral (vídeos, àudios, etc.) conèixer a moltes persones que també tenen un bloc (blocaires) i fer xarxa, ja que a partir de l'entrada, comentari, notícia (post) d'un blocaire, els altres poden interaccionar. D'aquesta manera, els altres blocaires milloren i completen el post d'aquell blocaire (aprenentatge compartit). Per a facilitar aquesta interacció, hi han els bloglines que són serveis de la web 2.0 on el blocaire, un cop subscrit, pot estar amb xarxa amb altres blocaires i rebre els posts d'aquests. Amb aquest sistema, es suprimeix el mètode tradicional d'anar escrivint la URL del bloc desitjat, ja que a partir de l'adreça URL del bloc del blocaire, aquest pot anar directament a tots els blocs dels altres blocaires que ha escollit.

En quan a l'ús educatiu dels blocs, Anna Pérez ens va explicar que afavoreixen les competències lingüístiques i digitals, eliminen el copiar i enganxar i permeten la creació de textos significatius. Ara bé, de totes aquestes utilitats, la millor és que permet que l'escola surti al carrer de manera que els pares poden valorar allò que els seus fills estan realitzant a l'escola, o que els mestres d'altres escoles, puguin aconsellar sobre la millora del que està penjat en el bloc de l'escola.

Tot seguit, Anna Pérez ens va ensenyar una sèrie de blocs educatius, per a demostrar-nos el que he explicat anteriorment. Aquests són:

- Fora Muralles: és un bloc realitzat per diferents escoles de la Barcelona Vella.

- Radio Drassanes: és un dels blocs de l'Escola Drassanes de Barcelona.

- No voy a tirar la toalla: aquest bloc permet accedir a partir d'enllaços a una sèrie de blocs de dferents reclusos que estan en reformatoris o presons. A través del bloc, cada reclòs pot posar-se en contacte amb l'exterior i expressar els seus sentiments de de la presó.