divendres, 28 de novembre del 2008

2a Fase: El YouTube només un espai d'entreteniment?

Aquesta setmana, hi han hagut les segones tutories dels diferents treballs, per a comentar la realització de la segona part de la segona fase. Aquesta segona part de la segona fase consisteix en la preparació d'una sessió didàctica adreçada al grup-classe.

Pel que fa el meu grup, vam tenir la segona tutoria el dimecres 11 de Novembre del 2008 on li vam comentar que la sessió didàctica seria més pràctica que teòrica. Ell ho va acceptar però ens va recomanar que cadascú pengés en el seu bloc la teoria de la seva intervenció en la sessió didàctica. Així que aquí us deixo la meva part teòrica.

- Com veiem els vídeos?

YouTube fa servir un reproductor en línia basat en Adobe Flash per mostrar el seu contingut. Quan apretem el “play” des de la pàgina del YouTube per visualitzar un vídeo i ens apareix un missatge que ens informa que no podem visualitzar-lo és perquè tenim una versió antiga del flash player o perquè el JavaScrip està desactivat en el nostre navegador web, encara que la majoria d’usuaris el tenen instal·lat per defecte.

Per a visualitzar el vídeo primer de tot hem d'anar a la pàgina principal del YouTube, localitzar l’àrea de recerca de vídeos situada a la part superior de la pantalla on escriurem el nom del vídeo que vulgem visualitzar i clicar a buscar. A continuació, se'ns obrirà una finestra on podrem visualitzar el vídeo desitjat.

- Què hem de fer per veure vídeos d’alta qualitat en el YouTube?

Actualment, hi ha moltes queixes sobre la qualitat que ens ofereix el Youtube ja que els vídeos es pixel·len degut a l’equilibri entre qualitat de la imatge i la velocitat de transmissió a la xarxa.
Cal tenir en compte que els vídeos d'alta qualitat ocupen més espai i com a conseqüència, tarden més en carregar-se. Alguns vídeos del YouTube tenen un format d'alta qualitat i incorporen l'opció per veure'ls amb aquesta versió. Per a fer-ho, anirem a la pantalla de visualització d'un vídeo amb format d'alta qualitat i clicarem l'opció de la part inferior dreta "ver con alta calidad".

- Paraules Clau.

YouTube ens permet localitzar qualsevol vídeo per mitjà de TAGS, títols i descripcions que els usuaris posen per cada vídeo però tan sols es restringeixen als vídeos del YouTube. A l'àrea de recerca posarem les paraules clau relacionades amb el vídeo que busquem. Poden ser paraules simples o més concretes. Per exemple, una paraula clau simple seria "educació" i una paraula clau concreta serien aquelles relacionades amb l'educació, per exemple, "impacte de les TIC a l'educació".
A més a més de buscar els vídeos pel seu títol mitjançant les paraules clau, també els podem buscar pel què es diu en aquests a través del buscador Gaudi de Google, (que és un servei que forma part del Google Labs).

Què són els Canals?
Quan obrim la pàgina principal del YouTube, hi han 4 pestanyes: la pestanya d'inici, la dels vídeos, la dels canals i la de la comunitat. Dins la pestanya dels canals trobarem diferents a la part superior dreta de la pantalla si cliquem a "mas" trobarem diferents categories del Youtube i si cliquem sobre alguna d'aquestes ens aparaixeran diferents canals fets pels usuaris del Youtube relacionats amb la categoria seleccionada anteriorment.

Aquestes són les categories actuals del YouTube:

- Directors
- Gurús
- Humoristes
- Músics
- Partners
- Patrocinadors
- Reporters
- Sense ànim de lucre

Com recollir els vídeos que volem?

Per guardar els vídeos del Youtube que ens agraden, abans de tot, necessitem crear una compte d'usuari de Youtube. Un cop creada, ja podrem guardar qualsevol vídeo de YouTube dins la carpeta de la nostra compta, utilitzant l'opció "Favoritos". Per accedir a aquesta opció, hem de fer clic sobre el vídeo que volem. A continuació, se'ns obrirà la pantalla de reproducció del vídeo i haurem d'anar a la part inferior d'aquest on hi trobarem l'opció de "favoritos".


diumenge, 23 de novembre del 2008

2a Fase: El YouTube només un espai d'entreteniment?

Durant tota aquesta setmana, a classe de NTAE (Noves Tecnologies Aplicades a l'Educació) cada grup ha estat fent la primera part de la 2a fase del treball, gravar un vídeo sobre temes que succeeixen a l'escola o referent al treball de cada grup.

Abans de gravar el vídeo, la setmana passada, cadascú va fer l'anàlisi d'un anunci a través de l'entrada del bloc de Noves Tecnologies Aplicades a l'Educació anomenada "llenguatge audiovisual" i de la següent pàgina web. D'aquesta pàgina web, ens vam fixar sobretot amb els apartats de "moviment", "so" i "escala".

En aquesta pràctica, vaig fer l'anàlisi de l'Spot Trina, No te compliques.



Per veure aquest anàlisi feu clic aquí

Després d'aprendre els diferents moviments, plans i sons que es poden utilitzar en una gravació i per a què serveixen, cada grup, va prosseguir amb la gravació del seu vídeo.

El meu grup tal com vaig explicar en una de les entrades del meu bloc, fem el treball que porta per títol "El YouTube només un espai d'entreteniment?". Així doncs, el nostre vídeo explica que el YouTube pot ser una bona eina educativa quan hi ha una persona adulta al costat del nen, però si no és així, aquest espai pot ser perjudicial pel nen, ja que per exemple, quan aquest arriba a casa i no hi han els pares, el nen posa el que vol en el YouTube i pot acabar veient baralles escolars i fins i tot, practicant-les pensant-se que si esta penjat a Internet vol dir que és bo.

Les escenes del vídeo són les següents:

- 1a escena: la nena protagonista que en aquest cas és l'Ester, entra sola a la seva habitació i mira un vídeo de baralles escolars en el YouTube.

- 2a escena: després de veure el vídeo li fa una empenta i la traveta a una altra nena (Sara)

- 3a escena: a continuació hi ha classe de naturals i utilitzen els YouTube per veure un vídeo de reciclatge. L'Ester, no mira el vídeo de reciclatge sinó un de baralles escolars. La professora se n’adona, li diu que això no esta bé i li posa el vídeo de reciclatge.

- 4a escena: l'Ester, veu un paper al terra i el tira a la brossa.

La gravació del vídeo la vam fer amb 3h (dos classes de NTAE) i la última classe de la setmana de NTAE, amb el programa Movie Maker vam adjuntar totes les escenes gravades i vam tallar els trossos que sobraven.

A continuació podreu veure aquest vídeo realitzat a classe

diumenge, 16 de novembre del 2008

Conferència: Bitàcola de Mestra Tic


Els blocs a l'Escola, és el títol de la conferència que va tenir lloc el passat dimecres 12 de Novembre a l'auditori de la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport blanquerna de la Universitat Ramon Llull, a càrrec de la mestra Anna Pérez, creadora del bloc de BitàcoladeMestraTic.

Com a introducció, Anna Pérez ens va explicar l'evolució d'Internet. Els orígens d'aquest procés es situen al 1996 on s'utilitzava la web 1.0 (webs com a intercanvi d'informació reduïda a poques persones) i el 2006 aquesta web, gràcies a la millora de les eines, va evolucionar a la web 2.0 (webs on qui crea contingut és qualsevol persona).

A continuació, ens va parlar dels blogs. Ens va explicar que aquests, ens permeten la reflexió, tenir una llista d'enllaços, crear categories (tenir un ordre temporal), el llenguatge escrit i oral (vídeos, àudios, etc.) conèixer a moltes persones que també tenen un bloc (blocaires) i fer xarxa, ja que a partir de l'entrada, comentari, notícia (post) d'un blocaire, els altres poden interaccionar. D'aquesta manera, els altres blocaires milloren i completen el post d'aquell blocaire (aprenentatge compartit). Per a facilitar aquesta interacció, hi han els bloglines que són serveis de la web 2.0 on el blocaire, un cop subscrit, pot estar amb xarxa amb altres blocaires i rebre els posts d'aquests. Amb aquest sistema, es suprimeix el mètode tradicional d'anar escrivint la URL del bloc desitjat, ja que a partir de l'adreça URL del bloc del blocaire, aquest pot anar directament a tots els blocs dels altres blocaires que ha escollit.

En quan a l'ús educatiu dels blocs, Anna Pérez ens va explicar que afavoreixen les competències lingüístiques i digitals, eliminen el copiar i enganxar i permeten la creació de textos significatius. Ara bé, de totes aquestes utilitats, la millor és que permet que l'escola surti al carrer de manera que els pares poden valorar allò que els seus fills estan realitzant a l'escola, o que els mestres d'altres escoles, puguin aconsellar sobre la millora del que està penjat en el bloc de l'escola.

Tot seguit, Anna Pérez ens va ensenyar una sèrie de blocs educatius, per a demostrar-nos el que he explicat anteriorment. Aquests són:

- Fora Muralles: és un bloc realitzat per diferents escoles de la Barcelona Vella.

- Radio Drassanes: és un dels blocs de l'Escola Drassanes de Barcelona.

- No voy a tirar la toalla: aquest bloc permet accedir a partir d'enllaços a una sèrie de blocs de dferents reclusos que estan en reformatoris o presons. A través del bloc, cada reclòs pot posar-se en contacte amb l'exterior i expressar els seus sentiments de de la presó.

dilluns, 10 de novembre del 2008

El Youtube, només un espai d'entreteniment?


El títol d’aquesta entrada del blog, fa referència al nom del treball de Noves Tecnologies Aplicades a l'Educació que ens ha tocat al grup 5 (Albert, Marta, Tània, Esther, jo i Sara).

Aquest treball consta de tres fases i de moment, només hem fet la primera. Per a realitzar la 1a fase, ens vam repartir la feina entre els 6 components del grup de la manera que s’explica a continuació i cadascú va fer la seva part. El dimarts dia 4 de novembre, ens vam reunir tots i vam posar en comú la 1a fase.

1. Introducció – Què és el Youtube? – característiques [Marta]
2. Vídeo – com pugem els vídeos? [Tània ]

2.1 Com veiem els vídeos? [Laura i Sara]
2.2 Com ens podem descarregar un vídeo? [Tània]
2.3 Paraules clau [Laura i Sara]
2.4 Com podem recollir els vídeos que volem? [Laura i Sara]
2.5 Què són els Canals? [Laura i Sara]

3. Vídeos escolars – Criteris de selecció, estratègies de selecció i altres possibilitats [Ester]
4. Proposta – com podem treure profit dels vídeos? [Albert]
5. Cerca vídeos – escoles i experiències de l’aula [TOTS]


El dimecres 5 de Novembre, és a dir, l’endemà de posar tota la 1a fase en comú, ens vam reunir amb el tutor del treball, Jordi Codech que ens va orientar sobre les parts a millorar d'aquest. Ens va comentar que havíem de treure les parts més tècniques dels apartats "com veiem els vídeos del youtube?" i "què hem de fer per veure vídeos d’alta qualitat en el youtube?" i que havíem de millorar el treball utilitzant els recursos que se’ns faciliten al bloc de l’assignatura de Noves Tecnologies Aplicades a l'Educació.