dissabte, 13 de desembre del 2008

Pissares digitals

Durant aquesta setmana, cada grup ha fet l'exposició de la sessió didàctica del seu treball. Una d'aquestes exposicions parlava de les pissarres digitals i vaig pensar que era un tema interessant per a posar al bloc.

La pissarra digital (PD) és un sistema tecnològic, generalment integrat per un ordinador i un vídeo projector, que permet projectar continguts digitals en una pantalla. Es pot interactuar sobre les imatges projectades mitjançant els perifèrics de l'ordinador: ratolí, teclat, etc. Mitjançant les pissares digitals es pot projectar sobre una pantalla qualsevol mena d'informació procedent de l'ordinador, d'Internet o de qualsevol altre dispositiu analògic o digital connectat al sistema: antena de televisió, vídeo projector, càmera de vídeo, etc.

Hi han diferents tipus de pissarres digitals:

-La pissarra digital interactiva: També és un sistema tecnològic que permet la projecció d'audiovisual mitjançant un ordinador i un vídeo projector sobre una pissarra blanca interactiva. A diferència de la pissarra digital, la pissarra interactiva inclou un dispositiu tàctil (mimio) que permet la possibilitat d'intervenir sobre la superfície de la pissarra directament, sense la necessitat de passar abans per l'ordinador. El mimio ve acompanyat d'un paquet d'utilitats de software. S'ha de connectar a un ordinador i mitjançant el videoprojector, es veu la pantalla de l'ordinador reflectida a la paret. Per tant, permet una interactivitat entre la pissarra i l'ordinador. Amb aquest mimio, es pot actuar i escriure de forma digital sobre la pantalla de projecció, i el resultat es mostra a l'ordinador o a la inversa, quan s'actua sobre l'ordinador, es reflexa a la pantalla.



-Tablet PC:

El Tablet PC, a diferència de la pissarra digital i de la pissarra digital interactiva, no necessita l'ús de l'ordinador ni del projector i permet que l'alumne treballi individualment. Podem distingir dos tipus de model PC. El primer tipus inclou tots els tablet PC amb pantalla tàctil, gràcies a la qual podem treballar sense la necessitat d'un teclat o ratolí. El segon tipus són ordinadors portàtils anomenats convertibles, que funcionen com un Tablet PC però que tenen un teclat, un ratolí i una pantalla giratòria.

Aquestes pissarres digitals tenen certs avantatges i és que possibiliten que els nens estiguin més atents a les classes, que els que tenen problemes visuals, puguin veure bé la pissarra i que la feina del professorat sigui més senzilla. Però cal anar en compte amb els inconvenients que aquestes comporten. Per una banda és una eina molt costosa, que depèn de la connexió a la xarxa i per l'altra, requereix una formació constant per part del professorat, cosa que implica un predisposició prèvia.







1 comentari:

Chaba ha dit...

Primer de tot enhorabona pel blog y segona dirte que penso que les pissarres digitals son més a prop del que ens pensem !

Per sort o per desgràcia, a mi no em tocarà utilitzarla gaire ja que soc un MEF XD

Ànims y convidarte a visitar y a comentar en el meu blog, no t' espantis per la quantitat de tonteries que hi puguis llegir eh !