dissabte, 20 de desembre del 2008

Reflexió sobre el meu aprenentatge

Ara que són vacances de Nadal i tinc més temps per reflexionar, penso que és un moment idoni per a realitzar una reflexió sobre el què he après a l'assignatura d'NTAE.

La veritat és que abans de realitzar aquesta assignatura coneixia molt poca informàtica i no m'interessaven les Noves Tecnologies perquè em sentia incapaç d'assolir sola tants conceptes de caire tecnològic nous, però gràcies a aquesta assignatura m'he adonat que aprendre informàtica és fàcil sempre i quan te n'ensenyin i que et centris amb la teva especialitat, en aquest cas, amb l'educació. D'aquesta manera, aconsegueixes reduir tots els programes existents als d'un sol camp, el de l'educació, fet que possibilita conèixer exactament tots els programes de la teva especialitat i dominar-los.

Abans de realitzar aquesta assignatura, també desconeixia que l'ordinador es podia aplicar a l'educació, ja que quan era petita, mai els havia utilitzat dins l'àmbit escolar. Ara que sé que això es possible, penso que tot aquest material pot aportar una gran quantitat d'avantatges a l'escola, des de que els nens aprenguin millor i d'una forma més interactiva i entretinguda fins a obtenir uns coneixements d'informàtica bàsics i importants per la vida, ja que cada vegada les Noves Tecnologies es troben més presents dins d'aquesta.

Per finalitzar, dir que la classe que més em va agradar va ser aquella en què vam descobrir el Jclic author. Penso que és un programa molt fàcil d'utilitzar per part del mestre i que és una bona eina pels alumnes, ja que proporciona un aprenentatge més fàcil i de forma divertida.

dissabte, 13 de desembre del 2008

Pissares digitals

Durant aquesta setmana, cada grup ha fet l'exposició de la sessió didàctica del seu treball. Una d'aquestes exposicions parlava de les pissarres digitals i vaig pensar que era un tema interessant per a posar al bloc.

La pissarra digital (PD) és un sistema tecnològic, generalment integrat per un ordinador i un vídeo projector, que permet projectar continguts digitals en una pantalla. Es pot interactuar sobre les imatges projectades mitjançant els perifèrics de l'ordinador: ratolí, teclat, etc. Mitjançant les pissares digitals es pot projectar sobre una pantalla qualsevol mena d'informació procedent de l'ordinador, d'Internet o de qualsevol altre dispositiu analògic o digital connectat al sistema: antena de televisió, vídeo projector, càmera de vídeo, etc.

Hi han diferents tipus de pissarres digitals:

-La pissarra digital interactiva: També és un sistema tecnològic que permet la projecció d'audiovisual mitjançant un ordinador i un vídeo projector sobre una pissarra blanca interactiva. A diferència de la pissarra digital, la pissarra interactiva inclou un dispositiu tàctil (mimio) que permet la possibilitat d'intervenir sobre la superfície de la pissarra directament, sense la necessitat de passar abans per l'ordinador. El mimio ve acompanyat d'un paquet d'utilitats de software. S'ha de connectar a un ordinador i mitjançant el videoprojector, es veu la pantalla de l'ordinador reflectida a la paret. Per tant, permet una interactivitat entre la pissarra i l'ordinador. Amb aquest mimio, es pot actuar i escriure de forma digital sobre la pantalla de projecció, i el resultat es mostra a l'ordinador o a la inversa, quan s'actua sobre l'ordinador, es reflexa a la pantalla.



-Tablet PC:

El Tablet PC, a diferència de la pissarra digital i de la pissarra digital interactiva, no necessita l'ús de l'ordinador ni del projector i permet que l'alumne treballi individualment. Podem distingir dos tipus de model PC. El primer tipus inclou tots els tablet PC amb pantalla tàctil, gràcies a la qual podem treballar sense la necessitat d'un teclat o ratolí. El segon tipus són ordinadors portàtils anomenats convertibles, que funcionen com un Tablet PC però que tenen un teclat, un ratolí i una pantalla giratòria.

Aquestes pissarres digitals tenen certs avantatges i és que possibiliten que els nens estiguin més atents a les classes, que els que tenen problemes visuals, puguin veure bé la pissarra i que la feina del professorat sigui més senzilla. Però cal anar en compte amb els inconvenients que aquestes comporten. Per una banda és una eina molt costosa, que depèn de la connexió a la xarxa i per l'altra, requereix una formació constant per part del professorat, cosa que implica un predisposició prèvia.







Google docs

Avui, dedico aquesta entrada al Google Docs perquè a través de les exposicions dels diferents treballs en grup (3a fase del treball) que hem fet durant tota la setmana, m'he adonat que és una eina molt útil per a la realització d'aquests treballs.

El Google Docs és un espai personal gratuït on podem crear via web documents de text, fulls de càlcul i presentacions amb moltes de les funcionalitats dels programes/software que s'instal·len en el PC. Per tant, és una eina de google que no requereix instal·lar cap producte agregat (més que el navegador web i els seus components). Amb el Google Docs podem: guardar els fitxers que anem creant, convertir-los i descarregar-los en diferents formats (per exemple, PDF) i també pujar qualsevol document que tinguem creat amb un altre programa d'ofimàtica (MS Word, OpenOffice, etc.), ja que Google Docs accepta la majoria de formats d'arxius comuns (DOC, XLS, ODT, ODS, RTF, CSV, PPT, etc.).

Una de les aplicacions més importants del Google docs, és que permet compartir amb els usuaris que desitgem qualsevol fitxer que hàgim creat, escrivint la direcció de correu electrònic d'aquests i enviant-los una invitació. Tant bon punt els receptors del document iniciïn sessió, podran editar de manera col·laborativa i veure el document enviat, ja sigui una fulla de càlcul, un word o una presentació. Cal destacar que els diferents usuaris amb qui haguem compartit el document, podran veure'l i fer-hi canvis al mateix temps. Amb les revisions dels documents, l'usuari pot saber exactament qui, què i quan ha canviat la informació.

Una altra de les aplicacions importants és que permet publicar els treballs de l'usuari amb l'aspecte d'una pàgina web i anul·lar-la en qualsevol moment. El fet de publicar el document com a pàgina web també ens facilita poder visualitzar-lo en el post del blog. El Google docs, també permet guardar el treball de l'usuari de forma segura i organitzar els documents de l'usuari amb carpetes.