dilluns, 12 de gener del 2009

l'XTEC

Fa unes quantes setmanes, els nostres companys ens van explicar en què consistia l'Xtec i com que penso que és una gran eina pel professorat he decidit fer-ne una entrada en el bloc.

Bé doncs, l'Xtec és una pàgina web creada pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya i les seves sigles signifiquen Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya. A l'Xtec hi té accés qualsevol persona que vulgui visitar la web, però per a esdevenir-ne usuari, t'has de donar d'alta iscrivin-te en el correu i per a fer-ho, has de tenir uns requisits especials. Aquesta web, generalment va adreçada a mestres, educadors, mares i pares, etc. però només hi tenen accés les escoles públiques, les privades no.

L'Xtec s'estructura per diferents apartats: l'inici on es presenta la web, l'agenda on podem trobar-hi informació relacionada amb l'educació (conferències, concursos, etc.) l'apartat de correu on s'accedeix (si ets usuari) al teu correu, fòrum, mapa on apareix un esquema de la pàgina web, atenció a l'usuari/ària i Contacta que permet poder comunicar-se amb la web mitjançant el correu electrònic.

L'Xtec es compon per quatre parts: la part central, els recursos fixes, la part de la dreta i la part de l'esquerra.

A la part central hi ha informació variada, però sempre relacionada amb l’actualitat i l’ educació. En aquesta part hi trobem diferents apartats:

a) Participeu-hi/Recomanem on apareixen dos tipus d'informacions:

1-Concursos de caràcter educatiu, en els que es convida a participar-hi als alumnes de les escoles de Catalunya (música, ciències...). A vegades, aprofiten aquests concursos per relacionar-los amb diferents celebracions culturals (setmana de la ciència, Santa Cecília, etc.)

2-Recomanacions que fa el Departament d'Educació.

b) Notícies d'interès
on hi podem trobar articles de temes d'actualitat relacionats amb el món de l'educació.

c) Destaquem on s'hi poden trobar els articles més destacats dels apartats que trobem a la part esquerra o superior del portal Xtec.

d) Part vídeo
on el Departament d'educació cada 15 dies aproximadament, publica un vídeo d'alguna escola que han trobat interessant per l'activitat que han dut a terme, pels seus mètodes d'ensenyament o per algun valor educatiu que aquesta transmet.

Els Recursos fixes que es troben a la part esquerra del portal Xtec són:

- Escola oberta: espai on s'inclouen diferents recursos, materials i eines de matèries la majoria de les quals són objecte d'estudi dins el currículum acadèmic d'educació infantil, primària, E.S.O i Batxillerat entre altres.

- Projectes en xarxa: busca ser un referent pel professorat interessat en els projectes telemàtics i colaboratius, oferir assessorament tècnic i pedagògic per desenvolupar projectes en xarxa, ajudar als docents a trobar i/o generar projectes que s'ajustin a les seves necessitats, fomentar l'ús de les TIC a l'aula i la creació de xarxa entre el professorat, posant en comú experiències i inquietuds i fent èmfasi en la promoció del treball basat en les competències bàsiques, la inclusió, la multiculturalitat, el multilingüisme i el respecte per les idees dels altres.

- Pràctica compartida: aquest recurs vol mostrar models innovadors de treball a l'aula que poden contribuir a difondre les noves línies del currículum, estimular la reflexió sobre la pràctica docent i facilitar l'intercanvi d'experiències. També és un recurs on diferents centres mostren com treballen cert tipus de competències, d'aquestes es ressalten les següents:

Competència comunicativa lingüística i audiovisual: desenvolupa les capacitats per saber comunicar oralment, per escrit i amb els llenguatges audiovisuals, fent servir el propi cos i les tecnologies de la comunicació, amb la gestió de la diversitat de llengües, amb l'ús adequat de diferents suports i tipus de text i amb adequació a les diferents funcions.

Tractament de la informació i competència digital: incorpora diferents habilitats que van des de l'accés a la informació fins a la seva transmissió, incloent-hi la utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació com a element essencial per informar-se, aprendre i comunicar-se.

- Formació permanent: és una secció adreçada als mestres, educadors, mares i pares on hi ha tot tipus d'informació que té a veure amb la formació i educació dels nens i també de l'ensenyament per adults. Aquesta secció, també incorpora diferents programes de formació pel professorat.

- Innovació i recerca: en aquesta secció es destaquen les tecnologies de la informació i es presenten les novetats de les conferències fetes per parlar de la innovació i incorporació de la tecnologia en l'àmbit educatiu.

- Serveis educatius: en aquest apartat hi podem trobar recursos educatius relacionats amb alguna problemàtica psíquica, motriu o d'alguna problemàtica d'acollida d'un infant nouvingut.

- Webs de centres: a través d'aquesta secció podem accedir a pàgines web de centres diferents. També podem anar a webs de ciències, revistes escolars on hi ha tot d'enllaços cap a diferents revistes que tenen a veure amb l'àmbit educatiu de l'escola i dels centres i festes populars on mostra activitats adreçades a la participació dels centres per celebrar les festes.

- Estudis: en aquesta secció hi trobem una llista de novetats, informacions d’interès, etc. dels diferents ensenyaments que hi ha: Educació Infantil i Primària, Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat, formació professional, ensenyaments d'esports, etc.

A la part de la dreta hi ha un apartat de blocs anomenat XTECblocs. En aquest apartat només hi poden accedir els centres docents i el professorat que estigui identificat a Xtec i els alumnes registrats a l'Edu 365 que hi poden participar.

Els punts més destacats de l'XTECBlocs són: bloc destacat, notícies (relacionades amb el portal), darreres entrades als blocs on hi apareixen els últims escrits que s'han publicat als blocs, els blocs més actius, crea el teu bloc, espai de cursos (ideal per fer-hi blocs de prova i per aprendre a fer un bon ús dels blocs), cerca, els darrers blocs creats, descriptors que són una mena d'etiquetes que informen o descriuen la temàtica principal d'un bloc.

I per últim, la part esquerre que conté diversos apartats a destacar:

- Edu365.cat: és un altre portal educatiu de la Generalitat que va dirigit, sobretot, als alumnes on hi trobem un seguit de recursos perquè els alumnes puguin aprendre i practicar sobre totes les assignatures. És un portal que està dividit per les diferents etapes: infantil, primària, secundària i batxillerat. A més a més, hi ha l'apartat de formació professional i la web dels alumnes. A la pàgina principal, a l'apartat de novetats, hi ha els recursos més recents que han sortit i un llistat de miniunitats didàctiques on la majoria són simulacions de la teoria que s'explica. També hi ha l'apartat de "practica" on, a part de l'explicació, hi ha uns exercicis a fer que permeten que els nens comprenguin millor la teoria. Hi ha un apartat de preguntes amb resposta on hi ha preguntes curtes amb respostes curtes i finalment hi ha recursos que juguen amb la interacció de l'alumne mentre es fa una simulació i s'explica la teoria.

- Xtec Media: és un espai destinat al món audiovisual amb l'objectiu de ser un suport pel professorat que vulgui treballar aquesta àrea de coneixement. En aquesta web es mostren propostes, experiències i ajuda didàctica per als professionals d'aquest àmbit. Xtec media es presenta a través de Xtec Cinema, Xtec ràdio i Xtec audiovisuals.

Per acabar, només dir que l'Xtec és una gran eina pel professorat, ja que incorpora moltes notícies d'actualitat educativa i això possibilita que el mestre conegui millor el seu entorn de treball i que, per tant, es vagi formant contínuament dins el camp de l'educació i que l'apartat que trobo més interessant és el del vídeo, ja que permet conèixer altres escoles que no siguin la teva i els seus mètodes d'ensenyament, valors que treballen, etc.